Posted on

Liever led van Ledgo

Fotograferen met led-licht is gemakkelijker, leuker en mooier. Met een ledpaneel van Ledgo pas je de sterkte én de kleur van het licht aan bij het al aanwezige licht. Een goed ledpaneel geeft bovendien zacht licht, dus krijg je een mooiere toonschaal. En je model is er ook blij mee.

Gemakkelijker fotograferen en mooier resultaat dankzij led.

Het Ledgo E116C ledpaneel schuif je eenvoudig bovenop je camera. Er wordt een batterijhouder meegeleverd, maar je kunt er ook een FP-type accu op klikken en voor de intensieve gebruikers is ook een optioneel verkrijgbare netvoedingsadapter.
Met de Ledgo E116C heb je aan licht geen gebrek. Het nieuwe model bevat een nieuw frontpaneel, dat het licht geconcentreerder naar je onderwerp richt. Gevolg is een twee keer zo hoge lichtopbrengst bij gelijk energieverbruik. Maar het oppervlak van het paneel meet wel 9,5x15cm en je krijgt daardoor een mooie zachte verlichting. Je kunt het ledpaneel ook in je hand houden (zie hieronder, foto rechts), dan krijg je een nog mooier strijklicht.

Creatieve vrijheid met led

Snel zelf instellen – what you see is what you get

Met een ledpaneel zie je wat je doet. Onderschat dat voordeel niet. Je kijkt naar je onderwerp en met de knopjes aan de achterkant van je ledpaneel stel je de helderheid in die je wilt. Met het knopje ernaast pas je de kleur aan bij wat je ziet. De knopjes zitten – heel handig – aan de linkerkant. Dus je houdt je camera met je rechterhand vast (waar je ontspanknop zit) en met de linkerhand bedien je je led.
Bij de foto hierboven is het ledpaneel het hoofdlicht in de opname. Maar het zit hier niet op de camera, maar los in de linkerhand van de fotograaf. Dat kan gemakkelijk want het paneel weegt niet veel. Het kind is daardoor met strijklicht verlicht. De opname bestaat uit een mix van het aanwezige licht en ledlicht.

Led of flits?

Beide verlichtingsoplossingen hebben hun voordelen.
Met een flitser heb je in een compacte vorm redelijk veel licht tot je beschikking en het heeft de kleur van daglicht. Nadeel is dat je flitser (meestal) op de camera moet zitten, dat geeft je minder creatieve mogelijkheden. Het flitskopje is heel klein, waardoor het licht heel hard en contrastrijk is. En je ziet pas na het maken van een flitsfoto wat het resultaat is. Veel mensen vinden flitsfotografie lastig omdat ze niet precies weten hoe het werkt.
Een ledpaneel geeft minder licht af dan een flitser. Maar met de tegenwoordige hooggevoelige camera’s heb je helemaal niet veel licht meer nodig. Sfeer en kleur zijn belangrijker dan hoeveelheid. Led geeft veel zachter licht en je kunt het paneel los van de camera gebruiken. De ervaring leert dat led-fotografen dat ook veelvuldig doen. Led is vooral heel, heel gemakkelijk om mee te werken, want je ziet gewoon wat je doet.
En tot slot: een ledpaneel gebruik je voor meer dan alleen fotografie. Je kunt er immers ook mee filmen. Of mee klussen. Of een boek bij lezen. Of op vakantie in de tent gebruiken, etc. etc.

 • Eigenschappen van led:
 • Je ziet wat je doet
 • Zachter, vriendelijker licht
 • Lichtsterkte 0-100%
 • Kleur 3200-5600K
 • Natuurgetrouw licht (CRI >95)
 • Eigenschappen van flits:
 • Veel licht (teveel eigenlijk)
 • Hard, contrastrijk licht
 • Onvoorziene resultaten
 • Onaangenaam voor model
 • Alleen daglichtkleur (+6000K)

Ledgo is een internationaal gerenommeerde leveranciers van ledverlichting voor studio’s, cinema en fotografie.