Posted on

Hoya Digital Filter Kit (DFK)

Tokina showcase 11-16 (11mm) 20110911img 0887
Foto: Bart Buijs, Ljubljana Slovenië, Tokina 11-16 (11mm) met HOYA ND8

Geen leuker Sinterklaascadeau dan de Digital Filter Kit van Hoya! Drie échte Hoya filters in een handige etui om altijd bij je te hebben. Een UV filter, een circulair polarisatiefilter én een ND8 grijsfilter. Daar doe je elke (hobby)fotograaf een plezier mee.

De Hoya DFK is de perfecte kennismaking met de creatieve mogelijkheden van het werken met filters. Want je koopt drie verschillende filters, waarmee je al je ideeën kunt uitproberen voor het bedrag waar je normaliter één filter voor koopt. Dat kan alleen omdat de Hoya DFK wereldwijd zo razend populair is dat de fabrikant ze in grote aantallen kan maken. Die fabrikant, Hoya uit Japan, is trouwens een van ‘s werelds grootste producenten van optische producten voor fotografie, elektronica en de gezondheidszorg.

Eerlijker kleuren met het UV filter

Een UV filter tempert de UV-lichtstralen die in je onderwerp aanwezig zijn. Vooral aan de waterkant, in de (Hollandse) polder of in de bergen zie je het verschil. UV-lichtstralen zijn als een blauwachtige waas in je foto’s zichtbaar en dan vooral in de schaduwen, de door de zon verlichte onderwerpen in je opname worden immers door het gelige zonlicht gekleurd. Om die reden kun je een UV-kleurzweem achteraf niet of met veel moeite op de computer corrigeren. Het UV filter van Hoya is van optisch zuiver glas gemaakt, waardoor je scherpte en helderheid net zo hoog blijven als zonder filter. Je kunt dit UV-filter dus ook gewoon als bescherming altijd op je objectief laten zitten.
Het UV filter in de HOYA DFK is multi-coated, waardoor het geen extra reflecties veroorzaakt en zoveel mogelijk licht doorlaat.

Meer kleur en mooier contrast met het polarisatiefilter

Met een (circulair) polarisatiefilter maak jij de wereld een beetje mooier. Dankzij het filter worden reflecties uit je onderwerp getemperd. Zoals spiegeling op het water of in een vensterglas. Maar feitelijk alle reflecties op alle niet-metalen oppervlakten. En dat zie je heel goed in je landschaps- en natuuropnamen. Het groen van gras, struiken en bomen wordt rijker van kleur, omdat de reflectie van de blauwe lucht erboven door het polarisatiefilter wordt wegggenomen. Trouwens, die blauwe lucht krijgt ook een dieper blauw en de wolken erin zien er witter en frisser uit. Met een polarisatiefilter maak je heel eenvoudig veel mooiere opnamen.
Het polarisatiefilter in de HOYA DFK is circulair, dat zorgt ervoor dat je autofocus perfect blijft werken.

Meer creativiteit en betere belichting met het grijsfilter

Het ND8 grijsfilter is als een zonnebril voor je camera. Bij veel licht hoeft je diafragma minder ver dicht, dus heb je meer creatieve mogelijkheden met je sluitertijd. Grijsfilters worden vaak gebruikt om watervallen, zeezichten en wild stromende bergbeken als vloeiende stromen weer te geven. Maar in een stadsgezicht kun je met een flink verlengde sluitertijd ook alle mensen van de straat toveren. Geniaal! Met een ND8 grijsfilter maak je heel creatieve en bijzondere foto’s.
Het ND8 grijsfilter in de HOYA DFK heeft een sterkte van 8. Dat betekent dat je belichting acht stops langer wordt. Dus, zou je normaal iets met f/4.0 bij 1/30″ fotograferen, dan doe je dat met een ND8 filter met f4.0 bij 8 seconden!

Hoya Digital Filter Kit: 3 filters in een handige etui.

De Hoya DFK bevat drie filters in de maat van jouw keuze. Je schroeft de filters gemakkelijk in de filterschroefdraad vóór op je objectief. Je koopt dus een filterkit ‘op maat’. Wie meer objectieven met verschillende filtervattingen heeft, is met meerdere DFK’s dus ook heel veel voordeliger uit, je hebt immers per objectief meteen drie filters.
De Hoya DFK is er in 13 diameters, variërend van 37 tot 82mm. Dankzij de platte en zachte etui, kun je al je filters (en maten) altijd bij je hebben.